KApucijners uit de provincie

Wat heb je nodig? (Voor 4 personen) 

  • 300 gram gedroogde kapucijners 
  • 350 gram verse rookspekjes (dobbelsteentjes) 
  • olijfolie 
  • Keltisch zeezout 
  • versgemalen zwarte peper 
  • gedroogde salie, 3 tot 4 blaadjes 
  • tafelzuren: o.a. piccalilly, Amsterdamse uien, augurken 
  • (Groninger) mosterd 
  • stroop 

Bereiden

Wel de kapucijners een nacht van tevoren in een pan met ruim water. Kook ze de volgende dag in ongeveer anderhalf uur gaar.  Laat de kapucijners uitlekken en bestrooi met zout en peper en verkruimelde salie. Wel voorzichtig met het zout omdat het rookspek ook al aardig zout is. 

 

Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekjes krokant. Meng de kapucijners met de spekjes en laat even op een zacht vuurtje staan. Serveer de tafelzuren, stroop en mosterd er apart bij.

Tomaat-pastinaak soep

Benodigdheden:

  • 600 g tomaten
  • 2 pastinaken
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • stukje gember
  • krulpeterselie
  • blikje tomatenpuree
  • 2 groentebouillonblokjes

Zelf toevoegen
2 el (olijf)olie 1 l water

 

Bereiden
1. Maak de groente schoon. Snij de tomaten in vieren. Schil de pastinaak en snij in stukken. Pel en snipper de ui en knoflook. Hak de gember fijn. Snij de peterselie fijn.
2. Verhit (olijf)olie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook, pastinaak en gember (naar smaak) 5 minuten op middelhoge temperatuur.
3. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 2 minuten op middelhoge temperatuur.
4. Voeg de tomaten, het water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken. 5. Pureer de soep met de staafmixer en bestrooi met fijngesneden peterselie.
Tip
Schep in iedere soepkom een lepeltje crème fraîche of pesto.

Zelfgemaakte Groentebouillonpoeder

Benodigdheden:
  • 1 winterpeen
  • 1 halve knolselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 venkel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bladselderij
  • ½  bosje tijm
  • ½  bosje rozemarijn
  • 20 g Keltisch zeezout

Bereiden

  • Snij alle groenten in kleine stukjes en plaats deze op een ruime ovenplaat.
  • Leg de groenten en kruiden in een voorverwarmde oven van 80 graden voor ongeveer 6 tot 7 uur. Dit proces is nodig om de groenten te drogen.Wanneer de groenten en kruiden droog en krokant aanvoelen, dan zijn ze klaar.
  • Maal alles in een keukenmachine tot een mooie poeder.
  • Bewaar het in een goed afsluitbare weckpot op een droge, donkere plaats, dan is het zeker een half jaar houdbaar. 

Thai­se wok­scho­tel met pak­soi en zalm

Benodigdheden:

  • Laat de zalmfilet ontdooien. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de ui in partjes. Snijd de stelen en het blad van de paksoi in stukjes en houd apart. Snijd de zalmfilet in stukjes en de tomaat in vieren.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de ui goudbruin. Voeg de paksoistelen toe en roerbak 3 min. Voeg de tomaten en bijna al het paksoiblad toe en roerbak tot de tomaten warm zijn. Voeg de woksaus, knoflook en zalmfilet toe en warm het al omscheppend door, tot de zalmstukjes gaar zijn. Schep op het laatst de rest van het paksoiblad erbij. Serveer met de pandanrijst.

 

Hieronder vind je een aantal recepten. Voor nog veel meer kun je terecht op de website www.wijksgewas.nl.