Eten volgens de seizoenen

Flatulent

Nu de herfst is aangebroken en de winter in aantocht, staan vooral de kolen op het menu en natuurlijk de aardperen! Wist je dat deze groente ook de naam ‘Jeruzalemartisjok’ heeft? Das wel bijzonder want ‘hij’ komt noch uit Jeruzalem, noch is het een artisjok. So far is niet helder waar deze naam vandaan komt, als gaan er geluiden op dat het een soort van verbastering van het Italiaanse ‘girasole articiocco’ is. Dit betekent 'artisjokzonnebloem'.

 

Flatulent (oftwel ‘scheten laten’)

Je hebt het misschien al eens gehoord, of zelf gemerkt; eten van aardpeer kan invloed hebben op je darmen. Sommige mensen gaan er veel scheten van laten. Het schijnt zo te zijn dat als je darmen ‘in de war’ zijn, juist de aardpeer ze weer ‘heelt’ en dat dat de flatulentie (mooi woord voor ‘scheten laten’ ) bevordert. Dat komt waarschijnlijk door de vezels (inuline) die het bevat; inuline is een koolhydraat dat door de mens niet verteerd kan worden.

Dat betekent dat als je de aardpeer (rauw) eet, dit langzaam verteerd wordt, en dat je bloedsuikerspiegel ook niet snel oploopt. En dat is ‘goed nieuws’, vooral voor mensen met diabetes mellitus. En wat voor iedereen waarschijnlijk fijn is, is dat de oplosbare vezel zich bindt aan vloeistof, waardoor je eerder een vol gevoel hebt, en je stopt met eten. En om de aardpeer helemaal te bejubelen; de aardpeer bevat ook polysacchariden die de immuniteit bevorderen!

 

Wat je dan weer niet zou verwachten is dat gekookte aardperen ook wel door bakkers confijt worden. En dit wordt dan verwerkt in gebak. Het is eigenlijk een hele goede suikervervanger als het gekookt is. Dit komt omdat de inuline bij koken wordt omgezet in fructose.

 

Je kunt ze nog de hele winter door oogsten; zo lang de voorraad strekt :)