Paardenbloem

 Het leven gaat niet altijd over rozen
Maar paardenbloemen zijn ook mooi


Overal vind je nu velden vol stralend gele paardenbloemen.

Door de tijd heen heeft de paardenbloem vele namen gekregen die grotendeels verwijzen naar zijn genees-krachtige werking.

 

Taraxacum officinale
Taraxacum officinale is de Latijnse benaming. En Taraxacum is weer samengesteld uit de Griekse woorden ‘taraxis’ (oogziekte waarbij vertroebeling van de ooglens optreedt) en ‘akeomai’ (genezen).
De toevoeging ‘officinale’ wil zeggen dat de paarden-bloem in de Middeleeuwen al als geneeskrachtig kruid erkend werd en verkrijgbaar was in de ‘officina’ (apotheek).


In de oudheid wist men dus al dat de paardenbloem ingezet kon worden bij oogaandoeningen, zoals oogzwakte, bijziendheid en staar. De paardenbloem heeft namelijk een stimulerende werking op de lever en galblaas. En via de lever ook op de ogen.

Door de donkergele kleur van de bloem en de bittere smaak laat de paardenbloem ons zien en proeven dat hij via de lever werkt.
Omdat hij de lever en galblaas stimuleert verbetert het hele spijsverteringsstelsel en de stofwisseling.


Leeuwentand

In het Engels wordt de paardenbloem Dandelion genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit ‘leeuwentand’. De gekartelde bladeren lijken namelijk op de tanden van een leeuw.

En de paardenbloem heeft ook leeuwenkracht!
Met zijn sterke penwortel staat hij stevig in de aarde. Je krijgt hem daar niet zomaar weg. En wist je dat hij wel 50 jaar oud kan worden?

Pluk je een bloem, dan zal je merken dat hij snel slap gaat hangen. Want de paardenbloem heeft zijn aarding, nodig om sterk te kunnen staan. Net als de wij.
De paardenbloem kan ons dan ook heel goed helpen aarden en hij geeft ons (leeuwen)kracht, zodat we net als de gele bloemen kunnen blijven stralen.

 

Beddenpisser

De Franse naam voor paardenbloem is Pissenlit, beddenpisser. Naast de lever stimuleert de paardenbloem ook de nieren. Hij helpt vocht af te voeren en het lichaam te reinigen. Paardenbloem kan daarom ook ingezet worden bij vochtophoping, blaasontsteking, nierstenen en reuma.
Vandaar de naam beddenpisser. Want als je paardenbloem gebruikt heb je grote kans dat je wat vaker moet plassen.

 

Eten en drinken
Van de wortel wordt tinctuur gemaakt voor medicinale doeleinden.
Maar je kunt in het voorjaar de jonge blaadjes en de bloemen ook eten. Ze zijn heerlijk in een salade en bevatten veel opbouwende vitaminen en mineralen.
Daarnaast helpt de paardenbloem in het voorjaar je lichaam reinigen. Paardenbloem vind je dan ook terug in heel veel detoxkuren.

Zelf maak ik graag paardenbloemsiroop of -limonade. En jam of gelei met paardenbloem is heerlijk bij een kaasje of wat noten.

Recept paardenbloemsiroop

Nodig:

 • 2 volle handen paardenbloemen
 • 1 liter water
 • 300 ml honing of 500 gram suiker
 • 1 biologische citroen in schijfjes en/of sinaasappel
 • schone glazen flessen met dop

Bereiding:

 • was de bloemen voorzichtig in een bak met koud water
 • je kan de groene delen van de bloem verwijderen, maar dit hoeft niet persé (de groene delen zorgen voor een extra bittertje)
 • vul een pan met 1 liter water
 • doe de bloemen samen met de citroenschijfjes bij het water in de pan en breng alles ongeveer 5 minuten aan de kook
 • haal de pan van het vuur en laat hem 24 uur afgedekt staan
 • zeef daarna alles door een vergiet met daarin een schone theedoek, zodat de bloemblaadjes en de citroen in de theedoek achter blijven
 • wring de theedoek goed uit
 • breng de overgebleven vloeistof weer aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken
 • haal dan de pan van het vuur en laat het afkoelen tot net onder 40 graden
 • meng dan de honing er doorheen (als je suiker gebruikt hoef je niet te wachten tot het afgekoeld is)
 • schenk de siroop in schone glazen flessen en doe de dop er meteen op

De siroop is ongeopende enkele maanden houdbaar. Door de honing kan de siroop  er een beetje troebel uit zien. Als je even schudt is dit weer weg.

Proost!


Warme groet,

 

Pauline Olde Olthof
Tuin van Thule
kruidengeneeskunde - natuurverbinding – leefstijladvies

 

www.tuinvanthule.nl