Verslag workshop 'voorjaarskruiden'

Een rij fietsen en vrolijk gebabbel in de verte verklapte al dat er wat gaande was in De Wijkse Moestuin: de eerste workshop van het seizoen stond te beginnen. 13 dames en 1 heer verzamelde zich aan de koffie/thee-tafel om kennis te maken met elkaar. Globaal genomen was de helft van de aanwezigen ‘van buiten’, maar na enkele minuten was daar niets meer van te merken.

Na een korte introductie door Pauline (Tuin van Thule) en daarna door Bea (tuinder) werd met de eigenlijke workshop begonnen. 

Terwijl de ene helft met Pauline op safari door de moestuin ging, bouwde de andere helft laagje voor laagje een pot kruidenzout op met zelfgeplukte kruiden uit het kruidenveld. Het rook heerlijk in de ‘kantine’. 

 Daarna was het tijd om de lunch te bereiden. Op het menu stond een stevige soep, wat tussendoortjes, een heerlijke salade en een romig toetje. Pauline had de ingrediënten die (nog) niet in de tuin te plukken waren meegenomen en ieder kreeg een onderdeel van het menu toebedeeld.

De soep moest bereid worden in een ketel die hing aan een driepoot, boven een stevig vuur. Het was vast toeval dat de enige heer in het gezelschap vooraan stond als vrijwilliger voor het stoken van een vuurtje…

De salade was een combinatie van (on)kruiden uit de tuin en groenten uit de kas. De tussendoortjes waren ook heel smakelijk: komkommer met zevenbladpesto, stokbrood met kruidenboter en wat kaasblokjes. We dronken er thee bij van (on)kruiden uit de tuin. Ieder plukte naar eigen smaak. Het toetje met door Pauline meegebrachte ingrediënten werden gegarneerd met bloemblaadjes en kruiden uit de tuin. Zowel voor mond als voor ogen een gezellige menugang. Er werd met smaak gegeten van alles wat door de afzonderlijke groepjes bereid was.

Later dan gepland ging iedereen naar huis met volle buik en een hoofd vol kennis over de signatuur, medicinale werking en toepassing van (on)kruiden. De recepten kregen we een dag later via de mail toegestuurd. Ik ga ze allemaal nog een keer maken, een safari in mijn eigen tuin leverde voldoende materiaal op. Ik kijk uit naar een vervolg.