Hemelsleutel

Hemelsleutel, de Nederlandse Aloë vera

Hemelsleutel, Herfstvreugde…wat een prachtige namen voor een plant! De Latijnse naam is Sedum telephium.
De naam Hemelsleutel heeft ze waarschijnlijk te danken aan de overlevering dat Petrus aan de hemelpoort zijn sleutels was verloren. Op de plaats waar de sleutels lagen is dit plantje gaan bloeien.
De Hemelsleutel bloeit vanaf juni tot diep in de herfst, dus vandaar de naam Herfstvreugde. Zelfs half november, vind je nog prachtig bloeiende Hemelsleutel.

Oubollig
Je vindt de Hemelsleutel helaas nauwelijks meer in de natuur, maar nog wel in tuinen en op vensterbanken. Vroeger vond ik de Hemelsleutel maar een stijve, beetje oubollige plant. Totdat ik erachter kwam wat een prachtige huidhelende werking ze heeft. 

Geschiedenis
Dodoens, de stadsgeneesheer van Mechelen en lijfarts van de keizerlijke familie in Wenen, wist dit al rond 1540.
Hij beschreef het vetplantje als volgt: “Wonden cruyt heeft ronde vette broosche stelen die becleet zijn met dickachtighe vette bladeren die rontsomme wat ghekerft en vol saps zijn. Wonden cruyt es van ghelijcke cracht en werckinghe als Donderbaert ghelijck Dioscorides en Plinius schrijven.”

In de 16e eeuw werden er kransen van de bladeren gemaakt en hing men een bosje Hemelsleutel op z’n kop over een balk in huis rond midzomernacht.
Deze plant ‘vol leven’ bleef vaak tot de kerst groen en groeide zelfs zonder wortels terug omhoog richting de hemel. Men geloofde dat als de plant in je huis tot kerst groen bleef,  je verschoond bleef van ziektes die winter.

Geneeskracht
De Hemelsleutel wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd, omdat het dikke blad net als bij de Aloë vera een gelachtige substantie bevat en een vergelijkbare werking heeft. Doordat de Hemelsleutel rijkt is aan slijmstoffen (polysacchariden) helpt het geweldig bij een droge, ruwe huid en winterhanden.
De Hemelsleutel is rijk aan antioxidanten en heeft een foto protective werking. Dit betekent dat Hemelsleutel ook goed te gebruiken is bij brandwonden en bij zonnebrand. Het verkoelt en heelt de huid.

Hemelsleutel helpt om ontstekingen te remmen en de looistoffen in de bladeren zorgen voor een samentrekkende werking. Hierdoor kan het goed gebruikt worden bij (schaaf)wondjes, ontstekingen en puistjes.

Gebruik
Je kan de gel rechtstreeks op je huid wrijven door het blad een beetje te kneuzen of door het buitenste vliesje van het blad te trekken.
Het vliesje kun je gebruiken om een wondje af te dekken en te laten genezen of om op een blaasje van een koortslip te plakken.
Van de blaadjes kun je een papje maken en dit direct op de huid aanbrengen. Een olie-maceraat van de blaadjes kun je inzetten bij aambeien, droge huid en kloofjes.


Stekken
Wil je ook zo’n prachtige Hemelsleutel in je tuin of vensterbank? Pluk dan een paar blaadjes, snij ze door en zet ze met de snijkant in een potje met aarde. Als je de aarde goed vochtig houdt, schieten ze weldra worteltjes.

Warme groet,
Pauline Olde Olthof
Tuin van Thule
praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding – leefstijladvies

www.tuinvanthule.nl