Composteren

Een nieuwe hoop!

We hebben een nieuwe hoop!

Jullie hebben het vast al gezien; we hebben een nieuwe composthoop naast de trekkerschuur. Wat is dit eigenlijk en waarom hebben we dit?

 

Wat is compost?

We gebruiken veel compost op de tuin, namelijk wel. Dat is per vak 3m3 (3 kuub) en dan heb je een laagje van 3cm. Compost is namelijk erg voedzaam en voedt de bodem, om zo uiteindelijk ons weer te voeden via de groenten en het fruit wat we eten. We hebben de mazzel dat onze bodem eigenlijk al best wel voedzaam is.

 

Dit is wat wikipedia zegt over compost: 

Nou is het natuurlijk heel fijn als we compost zelf kunnen ‘maken’ op de tuin, en we het niet hoeven aankopen. We ‘maken’ nu namelijk zo’n 5 kuub per jaar. Als we meer maken, scheelt het weer ritjes naar de leverancier, energie, maar ook geld. En we houden van de kringlooplandbouw, dus willen we zoveel mogelijk zelf op de tuin behouden en gebruiken. Daarom verzamelen we al het groenafval (wat, om het makkelijk te maken, soms ook ‘bruin’ wordt genoemd) om het te laten composteren.

 

Dat ‘laten composteren’ kun je op tig verschillende manieren doen. Vergelijk het met iemand vragen hoe je een perenboom moet snoeien; 100 mensen, 100 meningen. Maar je kunt het je wel ‘gemakkelijk’ maken. We hebben nu gekozen voor laagjes composteren, ook wel ‘lasagnamethode’ genoemd. De basis bestaat uit takken, voor de beluchting, met daarop afwisselend een laagje groen, een laag bruin. En als de hoop een respectabele hoogte heeft bereikt, dekken we deze af met compostdoek. Dit helpt de juiste vochtigheid te bereiken. En als dan om de zoveel tijd de hoop omgezet wordt (oftewel deze afbreken en het bovenste laagje onder doen, en het onderste laagje komt dan boven), dan heb je -afhankelijk van de natuurgoden- na ongeveer een 1 a 1,5 jaar compost!