Wat krijg je eigenlijk als oogstgenoot?

Wat is Duur?

Misschien vraag je het je wel eens af; wat krijg ik eigenlijk als oogstgenoot? Natuurlijk krijg je goede gifvrije groenten (alles is biologisch geteeld) maar daarnaast behoor je ook tot een gemeenschap. Je bent in verbinding met de tuin en de seizoenen. Je doet vast ook meer kennis op over het wel en wee van de invloeden van het weer op de groenten (en de tuinders ;)) en je bent ook nog eens meer buiten EN in beweging. 

 

Sommige mensen vragen zich af of het nou ‘duur’ is, zo’n oogstaandeel. Die vraag is enerzijds heel makkelijk te beantwoorden, en anderszijds helemaal niet makkelijk. 

 

Het ‘makkelijke’ antwoord is: je bent goedkoper uit met het zijn van een oogstgenoot, dan wanneer je naar de Ekoplaza gaat. Gemiddeld genomen, bij een oogsttijd van 40 weken, ‘kost’ een portie van je aandeel 1,75 euro. Als je puur kijkt naar wat je bij de Ekoplaza betaalt voor groenten die op dezelfde wijze geteeld zijn, dan ben je voordeliger uit. 

 

Het ingewikkeldere antwoord is wellicht een tegenvraag; ‘Wat is duur?’. Dat ligt er natuurlijk helemaal aan waarmee je het vergelijkt. Als je naar de prijzen in de Jumbo kijkt, dan zijn de portieprijzen op de tuin hoger. Maar dan krijg je bij de Jumbo ook meestal geen biologische groenten/fruit. En als de prijzen hoger zijn, maakt dat het dan ‘duur’? Of is het ‘veel geld’? Of is het veel van hetgeen je te besteden hebt?

Dat kan alleen ieder voor zich beantwoorden.

 

We betalen eigenlijk veel te weinig voor groente en fruit. Als je alle kosten mee zou nemen die we als samenleving betalen voor het gebruik van pesticiden/herbiciden/fungiciden en het gebruik van kunstmest; dan zou het realistischer zijn om te vergelijken. 

 

Denk bijvoorbeeld aan de kosten die de gehele maatschappij op zich neemt, zoals de kosten van Parkinson; een ziekte die in vele onderzoeken uit de bus komt als resultaat van het gebruik van glyfosaat, oftewel roundup), of de kosten waterzuivering die deze zaken uit het water moeten filteren. Die kosten betalen we allemaal, en zijn niet verwerkt in de groentenprijs. Als dat wél het geval zou zijn, dan zouden groenten veel duurder zijn. Als je die prijs weet, dán pas kun je een eerlijke vergelijking maken met de biologisch of biodynamische sector. 

 

Wil je meer hier over weten; er is een zeer interessant boek (volgens Afke iig) verschenen aan de hand van Meino Smit, die uitgerekend heeft wat de kosten van de landbouw zijn en waar het meeste verdiend wordt (spoiler, dat is niet de boer zelf) en wat hier anders zou kunnen (of ‘moeten’).

 

Dus ‘Is een oogstgenoot zijn, duur?’ Jij mag het zeggen ;)

 

PS. Meino Smit komt 9 november naar Kamerik, op de Beekhoeve (biologische melkveehouderij). De NMU (Natuur en Milieu Federatie Utrecht) organiseert een avond met als thema: ‘Welke rol spelen burgers bij duurzame verdienmodellen van boeren’? 

Check de website van de NMU (agenda) om meer te lezen en/of je aan te melden. Wil je gaan en eventueel carpoolen; meld je dan bij Afke (06-16270525).