Plantjes markt en meewerken

Op zaterdag 11 juni kan weer meegewerkt worden en wordt er ook een plantjesmarkt gehouden.

 

Tijdens het meewerken gaan we met de volgende dingen aan de slag:

- wieden van houtwal en groentebedden;

- aanplanten;

- grasmaaien en kantjes knippen

  

Kijk hier voor de algemene info over het meewerken.

 

TIjdens de plantjesmarkt kun je een aantal planten kopen. In de aanbieding hebben we: rabarber, wat kamerplantjes (citroengeranium, pannekoekplantjes, graslelie) en een paar plantjes die misschien wat toelichting kunnen gebruiken:

  • Bergamot

De bergamotplant (Monarda) is een kruidachtige, heerlijk geurende vaste plant. De bloem trekt in de bloeimaanden veel vlinders en bijen aan. Deze sterke en zeer winterharde plant valt op met haar eigenaardige bloemen, die in kransen staan. Vanuit zo'n krans kan een stengel omhoog schieten waar weer nieuwe bloemen aan groeien.

Van Monarda-bladeren en -bloemen kan thee getrokken worden of gebruikt worden bij een stoombad bij verkoudheid. De geur van de plant is mengsel van tijm, munt en citrus. De jonge blaadjes geven smaak aan wijn, dranken, vullingen, salades. De bloemetjes zijn ook uitstekend te gebruiken als garneringen

Bloeitijd: Ongeveer 3 maanden, van juni tot september

Standplaats: Deze veelzijdige plant staat graag in de zon en in goed waterdoorlatende grond. Knip ieder voorjaar de plant helemaal terug voor een gezonde groei en bloei.

  • Bladvenkel

Venkel kan 120 cm hoog worden en bloeit met groen-gele bloemen, van juli tot en met augustus. De plant heeft prachtig lichtgroen fijn gevederd blad. Het is een vaste plant die het goed doet op een zonnige plek in de tuin met een niet te arme grond.

Bij bladvenkel gebruik je het blad en de zaden als kruid (specerij). Beide hebben een kruidige, licht zoete, op anijs lijkende smaak. Bladvenkel krijgt geen knol.

  • Chinese bieslook

De bladeren van Chinese bieslook hebben een knoflookachtige smaak en deze is wat pittiger dan de 'gewone' bieslook. In China blancheert men de bladeren en stengels van dit soort look. In de Nederlandse keuken kom je bieslook vooral tegen in salades en dressings. Het blad van Chinese bieslook is in tegenstelling tot bieslook grover en breder. De steeltjes zijn plat, in plaats van rond.

Het is een winterharde vaste plant met een voorkeur voor een zonnig plek. Ze sterft in de winter af maar vanaf eind februari-begin maart komt ze weer boven de grond en zodra ze weer groot genoeg is kun je de blaadjes oogsten, tot diep in de herfst. Er groeien telkens nieuwe blaadjes aan dus je oogst van 1 plant de hele lente, zomer en herfst.

  • Dragon

Dragon: in Frankrijk zeer gelief, maar in Nederland wat onbekend. Smaak: beetje bitter, peperachtig met een vleug anijs. Van de plant zijn niet alleen de bladeren eetbaar, maar ook de bloemen.

Het meest bekend als onderdeel van het kruidenmengsel ‘fines herbes’ samen met peterselie, kervel en bieslook. Lekker met bloemkool, spinazie of bleekselderij, in eiergerechten en bearnaisesaus of toegevoegd aan tomaten- of kippensoep of fijngeknipt door een vinaigrette. 

Dragon voeg je meestal aan het einde van de bereiding toe. Zou je dat eerder doen kan de smaak van dragon gaan overheersen. Terughoudend gebruiken want de smaak is gauw te sterk.

 

Jullie zijn van 10.00 tot 15.00 uur van harte welkom!