De eerste hop-oogst in de moestuin

Tekst: Willem Baalman

 

Zoals sommigen van jullie wel weten ben ik naast vrijwilliger in de Wijkse Moestuin ook thuisbrouwer. De grondstoffen om bier te brouwen zijn voornamelijk (Wijks) water, gerste- en/of tarwemout, eventueel kruiden en/of fruit en natuurlijk hop. Tot nu toe kocht ik de hop altijd bij de brouwwinkel, maar wat is er leuker om zelf eens te proberen om hop te kweken en daar ook mee te gaan brouwen!

 

Hop is een plant uit de hennep familie, die ook in het wild voorkomt. De hopbellen van de vrouwelijke plant van speciaal daarvoor gekweekte rassen worden gebruikt voor het brouwen van bier. De hop geeft bitterheid, houdbaarheid en aroma aan het bier. Zonder hop is er geen bier!

 

De wortelstokjes (paar cm groot) van 2 rassen (Cascade en Northern Brewer) zijn vorig jaar besteld in Duitsland, en zijn na overwintering in onze eigen tuin, in april dit jaar in De Wijkse Moestuin geplant. Vooraf hebben we een stellage gebouwd om de hopranken te leiden. De hopranken groeien omhoog en draaien met de zon mee om de geleide draden heen. Nou, dat we te maken hebben met een woekeraar is al snel te zien. Wat een onvoorstelbare groeikracht en wat een opbrengst aan hopbellen in zo’n korte tijd en uit zo’n klein wortelstokje!

 

 

In de tweede week van September is al duidelijk de aanwezigheid van de gele lupuline korreltjes te zien als je de hopbel openbreekt. Tijd dus om te gaan oogsten. Alle Cascade hop  en een deel van de Northen brewer hop is geoogst en later thuis gedroogd, gevacumeerd en diepgevroren. Zo is de hop wel 3 jaar houdbaar. Het overschot van Northern Brewer is aangeboden aan de Wijkse Dikke (maar die moeten ze dan wel zelf oogsten...).

 

En nu maar afwachten of er ook een lekker Wijks Moestuin biertje met “eigenwijkse” hop gebrouwen kan worden.

Als het goed is komt de plant dit voorjaar weer tot leven en begint de cyclus weer opnieuw.

 

Willem Baalman