KApucijners uit de provincie

Wat heb je nodig? (Voor 4 personen) 

  • 300 gram gedroogde kapucijners 
  • 350 gram verse rookspekjes (dobbelsteentjes) 
  • olijfolie 
  • Keltisch zeezout 
  • versgemalen zwarte peper 
  • gedroogde salie, 3 tot 4 blaadjes 
  • tafelzuren: o.a. piccalilly, Amsterdamse uien, augurken 
  • (Groninger) mosterd 
  • stroop 

Bereiden

Wel de kapucijners een nacht van tevoren in een pan met ruim water. Kook ze de volgende dag in ongeveer anderhalf uur gaar.  Laat de kapucijners uitlekken en bestrooi met zout en peper en verkruimelde salie. Wel voorzichtig met het zout omdat het rookspek ook al aardig zout is. 

 

Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekjes krokant. Meng de kapucijners met de spekjes en laat even op een zacht vuurtje staan. Serveer de tafelzuren, stroop en mosterd er apart bij.