DE TUINDER

Bea van Sprakelaar (1963) is de tuinder van De Wijkse Moestuin. In 2015 heeft Bea haar baan als Biologie docent opgezegd en besloten om de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw en Zorglandbouw aan de Warmonderhof in Dronten te gaan volgen.  Na een mooie en leerzame stage bij De Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht is Bea haar eigen tuin, De Buurderij begonnen. Twee jaar later, in 2017, besloot ze samen te gaan werken met Mathijs Kuiper van De Wijkse Moestuin. Na een succesvolle samenwerking is Bea vanaf 2019 alleen verder gegaan met De Wijkse Moestuin. 

 

Bea:  'Ik geniet enorm van het tuinieren, het is heerlijk om elke dag buiten te zijn en mee te gaan met de seizoenen. Ik merk dat ik helemaal tot rust kom als ik in de tuin ben. Uit mijn hoofd, met mijn handen in de aarde. Dit gevoel gun ik anderen ook en daarom is De Wijkse Moestuin ook een zorg tuinderij. De docent in mij is niet helemaal verdwenen; ik vind natuureducatie belangrijk en heb daarom de schooltuintjes opgezet.'  


'Het is heerlijk om elke dag buiten te zijn!'


De tuin

In De Wijkse Moestuin worden groenten, bloemen en (klein) fruit verbouwd. In de tuin wordt aan de hand van de principes van de Biologische Tuinbouw gewerkt. De basis gedachte van de Biologische Tuinbouw is dat je het bodemleven op een duurzame manier verzorgt zodat de natuurlijke balans niet wordt verstoord. De bodem wordt met compost gevoed; deze compost versterkt het bodemleven. Het bodemleven bestaat uit diertjes, schimmels en bacteriën die de compost omzetten in bruikbare voedingstoffen voor de gewassen. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden hierdoor overbodig. Bij deze vorm van tuinbouw volg je de seizoenen en respecteer je de natuurlijke lokale omstandigheden. Een gezonde tuin zorgt voor gezonde, seizoensgebonden groenten en fruit.

ZELFOOGStTUIN 

De Wijkse Moestuin is een zelfoogst tuin. Dit houdt in dat klanten hun eigen groente komen oogsten. De tuin wordt hierdoor een gemeenschapstuin: klanten en tuinder komen elkaar tegen, maken een praatje, hebben contact en leren elkaar kennen. Hoe het precies werkt lees je hier

 

 'Oogst je eigen groenten'

 

HET OOGSTSEIZOEN

Het oogstseizoen begint in april/mei en eindigt in december/januari. Het oogstseizoen kan een beetje worden verlengd doordat we een onverwarmde tunnelkas gebruiken. Daar groeien in het begin van het seizoen vroege raapstelen en bietjes en in de zomer telen we hier paprika's, pepers en aubergines. Buiten, in de volle grond, kan vanaf mei al rabarber worden geoogst, ook het eerste fruit, de aardbei kan dan worden geoogst. Het oogstseizoen eindigt met echte wintergroenten zoals winterwortels, spruitjes en boerenkool. Het bloemenseizoen start in juni; er groeien dahlia's, zinnia's, riddersporen, pioenrozen, zonnebloemen en heerlijk geurende rozen in de bloementuin.